Klanten zijn via verschillende (online) media voortdurend op zoek naar antwoorden. 70% van een aankoopbeslissing wordt gemaakt nog voor men jouw bedrijf en haar diensten kent of contacteert. De juiste informatie, die inspeelt op specifieke informatienoden van jouw (potentiële) klanten, op het juiste moment en verspreid via het juiste kanaal maakt dat men voor jou kiest! Ik vertel je graag waarom relevante content zo belangrijk is.
Vroeger was het simpel. Als je vroeger een wasmachine nodig had, ging je naar de plaatselijke handelaar. Omdat je mama die aanraadde, en omdat je, dankzij reclame op tv, op de radio, in het stratenbeeld of in de boekskes, wist dat je daar terecht kon voor een wasmachine. Je ging naar de winkel, waar een goede verkoper je allerlei vragen stelde: woon je alleen, heb je kinderen, ben je sportief, welke hobby's beoefen je, was je ook door de week of enkel in het weekend? Dat deed hij niet zomaar, maar om je de meest geschikte wasmachine die paste bij jouw situatie aan te raden. Hij stelde vervolgens een drietal machines voor (ook niet zomaar, maar da’s een ander verhaal), en jij koos daar dan uit. Koop gesloten, wasmachine verkocht.
De decision funnel in het pre-internettijdperk zag er als volgt uit:
Heerlijk simpel, je moest als marketeer alleen maar zorgen dat je adverteerde.
Met de komst van het internet en in een maatschappij met een overvloed aan informatie, is die decision funnel veranderd. Als nu je wasmachine stuk is, en je wil een nieuwe, dan ga je je informeren. Online, via allerlei websites en platformen voor en door gelijkgestemden, via social media, maar ook bij je vrienden, collega’s. Op basis van die informatie vind je verschillende oplossingen. Je zoekt verder naar die informatie die jouw keuze bevestigt, bestelt online of gaat naar een fysieke winkel waar je onderhandelt over de prijs en voorwaarden.
De decision funnel in het internettijdperk:
Om ervoor te zorgen dat jouw potentiële klant de antwoorden op zijn vragen bij jou vindt, moet je hem door en door kennen en de juiste, relevante, nuttig informatie bieden. Je moet weten wie hij is, wat hem boeit, welke uitdagingen hij heeft, waar hij zich informeert en wie zijn beslissingen beïnvloedt. Door op het juiste moment in te spelen op z’n specifieke noden, versnel je zijn beslissingsproces en sla je hem aan de haak. Denk aan die verkoper van wasmachines. Die stelde ook de juiste vragen.
Die bruikbare, nuttige informatie moet natuurlijk kleven op jouw organisatie en verwijzen naar wie je bent, waarvoor je staat, wat je uniek maakt. Naar de ‘waarom’ van jouw bedrijf dus.
En die informatie moet vindbaar zijn. Een klant gaat immers niet op zoek naar jou, maar naar antwoorden. Toon aan dat jij hem het allerbeste begrijpt.
Om die content en die contentflow in kaart te brengen, stel je een contentstrategie op. Niet zo’n makkelijke oefening, maar heerlijk (zegt een addict). In een contenstrategie schets je de waarom van je bedrijf en haar doelstellingen. Je vertaalt de wensen en doelen van je klanten en kijkt hoe jouw organisatie kan helpen om hun toptaken te volbrengen. Je beschrijft er het kader voor content en geeft richting voor het produceren, publiceren, managen en beheren van content. Het geeft antwoorden op vragen zoals:
Een contentplan is dus de ideale tool om te bepalen welke content relevant is, en om deze consistent uit te sturen.
Wil jij jouw bedrijfsverhaal vertalen naar een contentplan? Dit e-book biedt je de nodige aanknopingspunten.
Beschik je niet over de resources om zo’n contentplan op te maken of wil je gewoon eens sparren? Contacteer me, ik kom graag langs om van gedachten te wisselen.