Blog

Het waarom van content

16 april 2017

Klanten zijn via verschillende (online) media voortdurend op zoek naar antwoorden.  70% van een aankoopbeslissing wordt gemaakt nog voor men jouw bedrijf en haar diensten kent of contacteert. De juiste informatie, die inspeelt op specifieke informatienoden van jouw (potentiële) klanten, op het juiste moment en verspreid via het juiste kanaal maakt dat men voor jou kiest! Ik vertel je graag waarom relevante content zo belangrijk is.

Vroeger was het simpel: de decision funnel

Vroeger was het simpel. Als je  vroeger een wasmachine nodig had, ging je naar de plaatselijke handelaar. Omdat je mama die aanraadde, en omdat je, dankzij reclame op tv, op de radio, in het stratenbeeld of in de boekskes, wist dat je daar terecht kon voor een wasmachine. Je ging naar de winkel, waar een goede verkoper je allerlei vragen stelde: woon je alleen, heb je kinderen, ben je sportief, welke hobby's beoefen je, was je ook door de week of enkel in het weekend? Dat deed hij niet zomaar, maar om je de meest geschikte wasmachine die paste bij jouw situatie aan te raden. Hij stelde vervolgens een drietal machines voor (ook niet zomaar, maar da’s een ander verhaal), en jij koos daar dan uit. Koop gesloten, wasmachine verkocht.

De decision funnel in het pre-internettijdperk zag er als volgt uit:

Heerlijk simpel, je moest als marketeer alleen maar zorgen dat je adverteerde.

Het internet en de overvloed aan informatie

Met de komst van het internet en in een maatschappij met een overvloed aan informatie, is die decision funnel veranderd. Als nu je wasmachine stuk is, en je wil een nieuwe, dan ga je je informeren. Online, via allerlei websites en platformen voor en door gelijkgestemden, via social media, maar ook bij je vrienden, collega’s. Op basis van die informatie vind je verschillende oplossingen. Je zoekt verder naar die informatie die jouw keuze bevestigt, bestelt online of gaat naar een fysieke winkel waar je onderhandelt over de prijs en voorwaarden.

De decision funnel in het internettijdperk:

Zorg ervoor dat je klant zijn antwoorden bij jou vindt!

Om ervoor te zorgen dat jouw potentiële klant de antwoorden op zijn vragen bij jou vindt, moet je hem door en door kennen en de juiste, relevante, nuttig informatie bieden. Je moet weten wie hij is, wat hem boeit, welke uitdagingen hij heeft, waar hij zich informeert en wie zijn beslissingen beïnvloedt. Door op het juiste moment in te spelen op z’n specifieke noden, versnel je zijn beslissingsproces en sla je hem aan de haak. Denk aan die verkoper van wasmachines. Die stelde ook de juiste vragen.

Die bruikbare, nuttige informatie moet natuurlijk kleven op jouw organisatie en verwijzen naar wie je bent, waarvoor je staat, wat je uniek maakt. Naar de ‘waarom’ van jouw bedrijf dus.

En die informatie moet vindbaar zijn. Een klant gaat immers niet op zoek naar jou, maar naar antwoorden. Toon aan dat jij hem het allerbeste begrijpt.

Tool: een contentplan

Om die content en die contentflow in kaart te brengen, stel je een contentstrategie op. Niet zo’n makkelijke oefening, maar heerlijk (zegt een addict). In een contenstrategie schets je de waarom van je bedrijf en haar doelstellingen. Je vertaalt de wensen en doelen van je klanten en kijkt hoe jouw organisatie kan helpen om hun toptaken te volbrengen. Je beschrijft er het kader voor content en geeft richting voor het produceren, publiceren, managen en beheren van content. Het geeft antwoorden op vragen zoals:

  • Wie ben je, waar sta je voor?
  • Waarom zet je in op content?
  • Wie wil je precies bereiken?
  • Welke content wil je delen?
  • Wat is het doel van elke publicatie?
  • Via welke kanalen heeft die content de meeste impact?
  • Wanneer wordt die informatie gepubliceerd?
  • Wie is verantwoordelijk voor de creatie of aanlevering van de content
  • Hoe zorg je ervoor dat die content gevonden wordt?
  • Hoe evalueer je je inspanningen

Een contentplan is dus de ideale tool om te bepalen welke content relevant is, en om deze consistent uit te sturen.

Wil jij jouw bedrijfsverhaal vertalen naar een contentplan? Dit e-book biedt je de nodige aanknopingspunten.

Download ons e-book

Beschik je niet over de resources om zo’n contentplan op te maken of wil je gewoon eens sparren? Contacteer me, ik kom graag langs om van gedachten te wisselen.

Graag wat meer informatie?

Wil jij werk maken van inbound marketing? Zit je graag eens samen om te bekijken hoe Kantara jou daarbij kan helpen? Ik kom graag langs voor een vrijblijvend gesprek.